-->
تجهیزات و مواد آزمایشگاهی

تجهیزات و مواد آزمایشگاهی (6)

میکروسکوپ ابزاری است که تصاویر بزرگنمایی شده از اجسام کوچک را تولید می‌کند و به کاربر امکان مشاهده و بررسی برای تحلیل دقیق در مقیاس مناسب را می‌دهد. در واقع میکروسکوپ‌ها، از مهم‌ترین ابزارها در هر آزمایشگاه به شمار می‌آیند.
این دستگاه در انواع مختلف می‌تواند تصویری دینامیک و یا تصویری ساکن تولید کنند.
یکی از ویژگی‌هایی که میکروسکوپ را به یک ابزار محبوب در آزمایشگاه‌های زیست شناسی تبدیل کرده است، این است که می‌توان برای مشاهده یک شی در سطح سلولی از آن استفاده کرد.

کاربرد میکروسکوپ

درواقع میکروسکوپ به زیست شناسان اجازه می‌دهد شکل سلول، هسته آن، میتوکندری و سایر اندامک‌ها را ببینند. در حالی که میکروسکوپ مدرن قطعات زیادی دارد، مهمترین قطعات در هر نوع میکروسکوپ لنزهای آن است.
از طریق لنزهای میکروسکوپ است که می توان تصویر یک جسم را با جزئیات بزرگ و بزرگ کرد. یک میکروسکوپ نوری ساده نحوه ورود نور به چشم را با استفاده از یک عدسی محدب، تغییر می‌دهد.
وقتی نور از جسمی که در زیر میکروسکوپ مشاهده و از لنز عبور می‌کند ، به سمت چشم خم و منعکس می‌شود. همین امر باعث می‌شود که شی بزرگتر از آنچه که هست به نظر برسد.

مروری بر تاریخچه میکروسکوپ‌ها

در طول تاریخ میکروسکوپ، نوآوری‌ها و فن آوری‌های جدید استفاده از میکروسکوپ را آسان کرده و کیفیت تصاویر تولید شده را بهبود بخشیده است. میکروسکوپ مرکب که حداقل از دو عدسی تشکیل شده است، در سال ۱۵۹۰ توسط سازندگان هلندی، زکریا و هانس جانسن اختراع شد.
یکی از قدیمی‌ترین میکروسکوپ‌ها را نیز فردی هلندی به نام آنتوان ون لیوون هوک ساخته است. میکروسکوپ‌های لیوون هوک شامل یک توپ کوچک شیشه‌ای می‌شد که درون یک قاب فلزی قرار گرفته بود.
وی به دلیل استفاده از میکروسکوپ‌های خود برای مشاهده میکروارگانیسم‌های تک سلولی آب شیرین که آن‌ها را جانوران کوچک نامید، مشهور شد.

معرفی انواع میکروسکوپ از گذشته تا کنون

میکروسکوپ‌ها بسته با کارکرد و استفاده‌هایی که از آن‌ها می‌شود در انواع مختلفی ساخته شده‌اند، که در ادامه با انواع آن و کاربردها آشنا می‌شوید:

1. میکروسکوپ ساده

به طور کلی میکروسکوپ ساده به عنوان اولین میکروسکوپی که ساخته شده است در نظر گرفته می‌شود. این میکروسکوپ در قرن هفدهم توسط آنتونی ون لیوون هوک ساخته شد، وی یک عدسی محدب را با یک نگهدارنده برای نمونه‌‌ها ترکیب کرد.
این میکروسکوپ با بزرگنمایی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ بار، در اصل یک ذره بین بود. گرچه این میکروسکوپ ساده بود، اما به اندازه کافی قدرت داشت تا اطلاعات ون لیوون هوک را در مورد نمونه‌‌های بیولوژیکی، از جمله تفاوت اشکال بین گلبول‌‌های قرمز، ارائه دهد.
امروزه از میکروسکوپ‌‌های ساده استفاده نمی‌شود چون وجود عدسی دومی، منجر به تولید میکروسکوپ مرکب شده است که به مراتب قوی‌تر از میکروسکوپ‌‌های ساده عمل می‌کند.

2. میکروسکوپ مرکب

با دو لنز یا دو عدسی، میکروسکوپ مرکب بزرگنمایی بهتری نسبت به یک میکروسکوپ ساده ارائه می‌دهد. لنز دوم تصویر حاصل از لنز اول را بزرگ می‌کند. میکروسکوپ‌‌های مرکب میکروسکوپ‌‌های زمینه روشن هستند، به این معنی که زمینه نمونه مورد نظر توسط نور روشن می‌شود.
این دستگاه‌‌ها بزرگنمایی ۱۰۰۰ برابری دارند که بزرگنمایی مناسبی است، اگرچه وضوح تصویر در این میکروسکوپ‌‌ها نسبت به سایر میکروسکوپ‌‌های جدیدتر پایین است. با این وجود این بزرگنمایی زیاد، به کاربران امکان می‌دهد تا اشیا بسیار کوچکی را که با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شوند، از جمله موجودات تک سلولی را از نزدیک مشاهده کنند.
نمونه‌‌ها معمولاً کوچک هستند. از آنجا که میکروسکوپ‌‌های مرکب نسبتاً ارزان و در عین حال مفید هستند، از آزمایشگاه‌‌های تحقیقاتی گرفته تا کلاس‌‌های زیست شناسی دبیرستان در همه جا مورد استفاده قرار می‌گیرند.
از میکروسکوپ‌‌های مرکب به عنوان میکروسکوپ بیولوژیکی ‌می‌توان نام برد. میکروسکوپ مرکب در آزمایشگاه‌‌ها، مدارس، تصفیه خانه‌‌های فاضلاب، مطب‌‌های دامپزشکی و برای بافت شناسی و آسیب شناسی استفاده می‌شود.

از میکروسکوپ مرکب می‌توان برای مشاهده نمونه‌‌های متنوعی استفاده کرد که برخی از آن‌‌ها شامل: سلول‌‌های خونی، سلول‌‌های پوست، سلول انگلی، باکتری، جلبک، بافت و بخش‌‌های نازک اندام‌‌ها هستند.
از میکروسکوپ مرکب برای مشاهده نمونه‌‌هایی استفاده می‌شود که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند. بزرگنمایی میکروسکوپ مرکب معمولاً ۴۰x، ۱۰۰x، ۴۰۰x و گاهی اوقات ۱۰۰۰x است.

3. میکروسکوپ نوری

میکروسکوپ‌‌های نوری یکی از متداول‌ترین میکروسکوپ‌‌های مورد استفاده در آزمایشگاه‌‌ها محسوب می‌شود که از نور برای بزرگنمایی یک جسم استفاده می‌کند. میکروسکوپ‌‌های نوری ساده امکان مشاهده یک ارگانیسم را به صورت همزمان با بزرگنمایی ۱۰۰ تا ۱۵۰ برابری فراهم می‌کند.
میکروسکوپ‌‌های مرکب که برای جزئیات بیشتر سلولی استفاده ‌می‌شوند، حاوی دو نوع عدسی هستند که عملکرد آن‌‌ها برای بزرگنمایی موجودات تک سلولی ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ برابر است.
میکروسکوپ‌‌های زمینه تاریک و فاز کنتراست که به عنوان میکروسکوپ‌‌های تخصصی‌تر محسوب می‌شوند، نور را پراکنده می‌کنند تا نه تنها سلول‌‌های زنده، بلکه امکان مشاهده داخلی سلول مانند میتوکندری نیز فراهم شود.

4. میکروسکوپ فلورسنت

میکروسکوپ فلورسنت یا کانفوکال از نور ماورا بنفش به عنوان منبع نور خود استفاده می‌کند. هنگا‌می‌که نور ماورا بنفش به جسمی برخورد می‌کند، الکترون‌‌های جسم را برانگیخته و نوری در رنگ‌‌های مختلف منتشر می‌شود که ‌می‌تواند به شناسایی باکتری‌‌های موجود در ارگانیسم کمک کند.
میکروسکوپ‌‌های فلورسنت برخلاف میکروسکوپ‌‌های مرکب و تشریح کننده، جسم را از طریق یک منفذ بسیار باریک کانفوکال نشان می‌دهند، بنابراین در این میکروسکوپ تصویر کاملی از نمونه نشان داده نمی‌شکند
این امر با خاموش کردن نور فلورسنت خارجی و ساختن یک تصویر سه بعدی واضح از نمونه، وضوح تصویر را افزایش می‌دهد.

5. میکروسکوپ کانفوکال

برخلاف میکروسکوپ‌‌های استریو و مرکب که از نور منظم برای تشکیل تصویر استفاده می‌کنند، میکروسکوپ کانفوکال از یک نور لیزر برای اسکن نمونه‌‌های رنگ شده استفاده می‌کند.
این نمونه‌‌ها روی اسلاید‌ها تهیه شده و درج می‌شوند. بعد از آن با کمک یک آینه دو رنگ، دستگاه یک تصویر بزرگنمایی را روی صفحه رایانه تولید می‌کند. اپراتور‌ها می‌توانند با جمع آوری اسکن‌‌های متعدد، تصاویر ۳ بعدی ایجاد کنند.
مانند میکروسکوپ مرکب، این میکروسکوپ‌‌ها نیز از بزرگنمایی بالایی برخوردار هستند، اما وضوح آن‌ها بسیار بهتر است. آن‌ها معمولاً در زیست شناسی سلولی و کاربرد‌های پزشکی استفاده می‌شوند.

6. میکروسکوپ معکوس یا اینورت

این دستگاه به صورت میکروسکوپ معکوس بیولوژیکی یا نوع معکوس متالورژی در دسترس است. میکروسکوپ‌‌های معکوس بیولوژیکی بزرگنمایی ۴۰x، ۱۰۰x و گاهی ۲۰۰x و ۴۰۰x را فراهم می‌کنند.
از نوع معکوس بیولوژیکی برای مشاهده نمونه‌‌های زنده موجود در پتری دیش استفاده می‌شود. میکروسکوپ معکوس به کاربر امکان می‌دهد پتری دیش نمونه را روی صفحه صاف نمونه قرار دهد، در حالی که لنز‌های شئي در زیر این صفحه قرار دارند.
این میکروسکوپ برای لقاح آزمایشگاهی، تصویربرداری از سلول زنده، مطالعه زیست شناسی رشد، زیست شناسی سلولی، علوم اعصاب و میکروبیولوژی استفاده می‌شود. این نوع اغلب در تحقیقات برای تجزیه و تحلیل و مطالعه بافت‌‌ها و سلول‌‌ها و به ویژه سلول‌‌های زنده به کار گرفته می‌شوند.

7. میکروسکوپ اشعه ایکس

همان طور که از نامش پیداست، این میکروسکوپ‌ها از پرتوی اشعه X برای ایجاد تصویر استفاده ‌می‌کنند. اشعه ایکس برخلاف نور مرئی به راحتی منعکس و شکسته نمی‌شود و برای چشم انسان قابل مشاهده نیست.
وضوح تصویر میکروسکوپ اشعه ایکس بین میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی قرار ‌می‌گیرد و به اندازه کافی حساس است تا بتواند محل قرارگیری جداگانه اتم‌ها را در مولکول‌های کریستال تعیین کند.
بر خلاف میکروسکوپ الکترونی، که در آن جسم خشک و ثابت شده است، این میکروسکوپ‌های بسیار تخصصی قادر به نشان دادن سلول‌های زنده هستند.

8. میکروسکوپ زمینه تاریک

میکروسکوپ زمینه تاریک یکی از انواع میکروسکوپ است که به جهت برخورداری از سیستم نوری خاص و منبع نور مرئی، برای مطالعه بر روی سلول‌های زنده و حرکت باکتری‌ها مناسب است.
در واقع این میکروسکوپ، نور مرئی را با عبور از منبع نوری، به شکل مخروطی در می‌آورد و توسط کندانسور خاص از اطراف به نمونه مورد مطالعه می‌تابد و توسط آیینه‌ها و عدسی‌های محدب و مقعر، تصویر نمونه را کاملا روشن و شفاف در پس زمینه ای سیاه و تاریک به نمایش می‌گذارد.
به صورت کلی یک میکروسکوپ معمولی دارای سه یا چهار لنز شیئی با طول کانونی متفاوت است که درون یک قطعه دایره‌ای شکل قرار گرفته‌اند و برای انتخاب لنز میکروسکوپ مورد نیاز هستند.

مکانیزم میکروسکوپ ها

میکروسکوپ مرکب از یک لوله تشکیل شده که در دو انتهای آن دو عدسی شئی نزدیک به شی مورد مطالعه و عدسی چشمی قرار دارد. تصویری که توسط عدسی شئی بوجود می آید، بوسیله عدسی چشمی بزرگتر می‌شود.
برای همین بزرگنمایی آن بیش از قدرت یک عدسی است. در میکروسکوپ‌های پیشرفته، دستگاه نوری پیچیده تر است. بدین ترتیب که در آن‌ها علاوه بر لامپ، یک کندانسور (مجموعه عدسی‌های متمرکز کننده نور) و یک دیافراگم که شدت نور را کنترل می‌کند، قرار داده شده است.
اولین میکروسکوپ الکترونی که ساخته شد، درست مانند میکروسکوپ نوری که شعاع نور را از داخل نمونه مورد مطالعه عبور می‌دهد بود. و شعاع الکترون را از داخل مقطع بسیار نازکی عبور می‌داد.
چون تراکم مواد در تمام قسمت های نمونه مورد مطالعه یکسان نیست، میزان الکترونی که از قسمت‌های مختلف عبور می‌کند متفاوت است. درنتیجه تصویری از قسمت‌های تاریک و روشن آن بدست می‌آید.
میکروسکوپ الکترونی دارای یک قسمت لوله‌ای شکل است که الکترون می‌تواند آزادانه از آن عبور کند. در قسمت بالای لوله یک قطب منفی الکتریکی به شکل رشته سیم نازک وجود دارد که جنس آن از تنگستن است. این قسمت آنقدر حرارت داده می‌شود تا بتواند از خود الکترون آزاد کند.

اجزای تشکیل دهنده میکروسکوپ

اجزای ثابت در بین همه میکروسکوپ ها موارد زیر هستند:

1. بدنه (body)

بخشی است که تمامی اجزای میکروسکوپ آزمایشگاهی بر روی آن استوار است. بدنه عموماً از فلزات سخت تهیه می‌شود.
این فلزات معمولاً خشک بوده یا از جنس آلیاژهایی هستند که در عین سختی، وزنی متعادل داشته و قادر به تحمل وزن سایر اجزا و متعلقات دستگاه باشند.
این موضوع باعث می‌شود تا سیستم‌های نوری به صورت ثابت قرار گرفته و دچار لرزش نگردند. به علاوه بدنه از رنگ خاصی که نسبت به مواد خورنده مقاوم است پوشیده شده است.

2. بخش های مکانیکی (Mechanical Parts)

جدا از بدنه و قطعات اپتیکی آن، اجزاء متعلقاتی وجود دارند که به نوبه خود از اهمیت خاصی برخوردار هستند. مهم ترین این اجزاء عبارتند از:

1. رأس دو چشمی یا تک چشمی (Uniocuar / Binocular Head):

این بخش که روی قسمت بالایی دستگاه قرار دارد از حرکت دورانی 360 درجه‌ای برخوردار بوده و محل نصب عدسی‌های چشمی است.

2. ماکرو / میکرومتر (Macro/Micro Meter)

ماکرومتر و میکرومتر دو بخش مهم در تنظیم دستگاه به شمار می‌آیند . آن دوبخش به صورت مجزا یا متحد در کنار هم قرار داشته و بوسیله آن‌ها صفحه دستگاه سریعاً به بالا و پایین حرکت می‌کند‌.
بعلاوه نگه دارنده اسلاید روی صفحه دستگاه که روی بدنه نصب شده است قرار داشته و محل اسلاید را تغییر می‌دهد.

3. صفحه میکروسکوپ (Stage)

این بخش که به صورت مربع یا مستطیل یا حتی دایره است، توسط چهار پیچ روی بدنه دستگاه نصب می‌گردد. روزنه مخصوصی که در وسط این صفحه تعبیه گردیده امکان عبور نور را مهیا می‌سازد. بعلاوه سیستم متحرک نگه دارنده اسلاید نیز روی آن قرار دارد.

4. کندانسور (Condensor)

این وسیله که در زیر صفحه واقع شده است با حرکت عمودی خود به تنظیم و تمرکز نور کمک می‌کند . این بخش دارای یک عدسی است که نوری را که از قسمت زیر می‌تابد بر روی اسلاید متمرکز می‌سازد.
کندانسور انواع مختلفی دارد . از آن جمله می‌توان به کندانسورهای Polarization Dark Field و… اشاره کرد.

5. نوزپس (Nosepiece)

قطعه‌ای است که دو یا چند عدسی شیئی بر روی آن قرار دارند. آن‌ها بسته به نیاز فرد در درجات مختلفی از بزرگ نمایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سیستم عدسی ها (اپتیک)

اصولاً این عدسی‌ها در دو نوع مسطح و بدون رنگ (Plan Achromat) و نیمه مسطح (Semi Plan) وجود دارند. در عدسی‌های نوع اول میدان دید یکنواخت و گسترده است.
درحالیکه در عدسی‌های نیمه مسطح تنها یک بخش خاص قابل رؤیت ایت. عدسی‌های شیئی به صورت معمول در 4 بزرگنمایی 4،10،40 و 100 وجود دارند.

عدسی چشمی ( Ocular or Eyepiece)

این عدسی برای مطالعه نمونه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و دارای بزرگ نمایی 10 تا 15 برابر است.
عدسی‌های چشمی معمولاً دو عدد هستند که در داخل یک استوانه استیل نصب شده‌اند. بزرگ نمایی عدسی‌های چشمی متنوع و قابل انتخاب است. در نهایت به کمک عدسی‌های شیئی و چشمی می‌توان به بزرگنمایی مورد انتظار دست یافت.

انواع عدسی میکروسکوپ چشمی

1. میکروسکوپ Pafrocal

عدسی های Parfocal بدون نیاز به متمرکز سازی مجدد اجازه تغییر بزرگ نمایی را می‌دهند.

2. عدسی های بی رنگ

این نوع عدسی‌ها رایج ترین و ارزان ترین نوع عدسی هستند. عدسی‌های بی رنگ برای دو رنگ تصحیح شده اند.

3. عدسی های آپوکروماتیک

این نوع عدسی‌ها برای سه رنگ تصحیح می‌شوند. حاشیه مشخص نیست و وضوح تفکیک تصویری که به دست می‌آید بالاتراست. دراز‌ای ارائه تصویر که به دست می‌آید فضای کاری کاهش یافته و عمق میدانی کوچکتر می‌شود.

4. عدسی های Plan objectives

این عدسی‌های چشمی برای نسخه‌های بی رنگ و آپوکروماتیک موجود است. حاوی عدسی‌های اضافی هستند که انحرافات را تصحیح می‌کنند. عدسی لنز میکروسکوپ در انتهای آن و در نزدیکی نمونه واقع شده است.
ساده ترین نوع این عدسی‌ها، یک عدسی بزرگ نمایی بسیار با توان بالا، با طول کانونی بسیار کوتاه است. لنز میکروسکوپ شیئی معمولاً استوانه‌ای شکل که می تواند حاوی یک یا چند عدسی دیگر باشد.

پیشرفته ترین میکروسکوپ های جهان

تیتان پیشرفته ترین میکروسکوپ الکترونی جهان را ساخت. این میکروسکوپ دارای ریز بینی تا حد ۰.۷ انگستروم می باشد. این میکروسکوپ توانسته است رکورد قبلی میکروسکوپ های با کاربرد تجاری که یک سال قبل توسط شرکت FEI ثبت شده بود را بشکند. این میکروسکوپ مجهز به تک رنگ نگار و تصحیح کننده انحراف می‌باشد.

میکروسکوپ الکترونی (Electron Microscope)

پیشرفته ترین میکروسکوپ قرن حاضر، با قدرت تفکیک ۲ آنگستروم است. در این میکروسکوپ با عبور پرتوهای الکترونی ساطع شده از رشته سیمی تنگستن با طول موج بسیار پائین از عدسی های متعدد که در نهایت بر روی یک صفحه فلورسنت یا صفحه مانیتور، عکسبرداری صورت گرفته و تصویر شیء قابل مشاهده می باشد.

طرز استفاده از میکروسکوپ

پس از آموزش کار با میکروسکوپ و تنظیم عدسی های آن، حال لازم است تا با شرایط و طرز قرار گیری نمونه مورد آزمایش در لام و لامل آشنا شوید.

شرط استفاده از لام و لامل

لام و لامل شیشه‌های نازکی هستند که برای مشاهده نمونه در زیر میکروسکوپ، بکار می‌روند. (لازم است بعد از قرار دادن نمونه بر روی لام میکروسکوپ، لامل را روی نمونه قرار دهید.)
همچنین توجه کنید که در هنگام استفاده از لام و لامل، باید آن ها را از قسمت های لبه و کنار شیشه، در دست بگیرید.

نگهداری صحیح از میکروسکوپ

میکروسکوپ را باید در محیطی بدور از رطوبت و گرد و غبار نصب نمایید. (فضایی با داشتن سیستم تهویه برای نصب این دستگاه مناسب است.)
• نصب میکروسکوپ بر روی سطحی صاف و تراز شده
• پرهیز از قرار دادن میکروسکوپ در کنار لوازم آزمایشگاهی که باعث تولید لرزش می شوند همانند دستگاه سانتریفیوژ
• پس از اتمام کار، لامپ میکروسکوپ را خاموش کنید.
• به مدت حداقل ۱۰ دقیقه پس از خاموش کردن دستگاه، از تکان دادن آن خوداری نمایید.
• با پایین آوردن صفحه میکروسکوپ، لام‌ها را بر دارید.
• تمیز کردن لنزهای دستگاه پس از هر بار استفاده
• تمیز کردن عدسی با روغن ایمرسیون و سپس با مایع مخصوص
• جدا نمودن کابل برق از پریز (باید توجه کنید که ولتاژ پریز با ولتاژ برق دستگاه متناسب باشد.)
• و در نهایت بهتر است تا کاوری را به عنوان محافظ بر روی دستگاه بکشید.
• هنگام کار با میکروسکوپ از برخورد و تماس عدسی با نمونه جلوگیری نمایید و پس از هر با استفاده عدسی ها را با مایع و پارچه های مخصوص لنز، تمیز کنید.

تمیز کردن بدنه میکروسکوپ

پس از اتمام کار با میکروسکوپ، لازم است تا بدنه دستگاه را جهت از بین بردن چربی، روغن و دیگر آلودگی ها با محلول های شوینده و استفاده از برس کوچک تمییز نمایید. سپس بدنه را با محلول آب مقطر و اتانول ۹۵% (۵۰/۵۰) پاک کنید. (البته باید توجه کنید که نباید از این محلول برای تمیز کردن سطوح نوری استفاده کنید).

برند های معروف میکروسکوپ

برندهای المپوس Olympus، وست لب WestLab، نیکون Nikon، زایس Zeiss، یورومکس Euromex، نایت اسکای Nightsky، سوئیفت Swift، نوکس Novex بهترین نوع میکروسکوپ هستند.

تخصصی ترین مجموعه خرید میکروسکوپ و فروش میکروسکوپ

اگر قصد خرید میکروسکوپ برای آزمایشگاه، دانشگاه و مجموعه تحقیقاتی خود دارید، با ما در تماس باشید. بهترین میکروسکوپ با بودجه شما و ارسال رایگان ارائه و تقدیم می شود. 09107788587

ادامه مطلب...

فروش تخصصی میکروسکوپ‌های آزمایشگاهی و پزشکی، با ضمانت و ارسال رایگان به سراسر ایران. به همراه خدمات پس از فروش. تعمیرات تخصصی میکروسکوپ در تهران حتی در محل.

برندهای المپوس Olympus، وست لب WestLab، نیکون Nikon، زایس Zeiss، یورومکس Euromex، نایت اسکای Nightsky، سوئیفت Swift، نوکس Novex

 

ادامه مطلب...

اگر جز کسانی هستند که در آزمایشگاه یا مراکز اهدای خون کار کرده اید، حتما با مشکلاتی که در بخش نمونه گیری اتفاق می افتد سر و کار داشته اید. هر یک از افراد مراجعه کننده به بخش نمونه گیری، دارای رگ بندی خاصی هستند و در بعضی افراد، خصوصا کسانی که چاق هستند و یا بانوان و کودکان، رگ بندی دست به وضوح مشخص نیست و ورید قابل لمس ندارند و این موضوع چالشی را برای کارشناش نمونه گیری (هرچند کارشناس حرفه ای و با تجربه) و فرد مراجعه کننده و در نهایت، کل آزمایشگاه به وجود می آورد. و یک نمونه گیری اشتباه علاوه بر آزار و اذیت برای مراجعه کننده، باعث بی اعتباری کارشناس و در نهایت آزمایشگاه خواهد شد. 

اما وجود یک دستگاه رگ یاب میتواند باعث کاهش تلفات مراجعه کنندگان و بهبود وضعیت خونگیری و افزایش اعتبار پرسنل و آزمایشگاه خواهد شد. 

دستگاه رگ یاب مناسب جهت استفاده در آزمایشگاه ها و مراکز اهدای خون و هر جا که با نمونه گیری سر و کار دارند توصیه می شود.

کیت گارو رگ نما

اساس کار دستگاه چیست؟

این دستگاه بر اساس نور با استفاده از لامپ های LED با طول موج و طیف خاص ایجاد میکند که می تواند در هنگام خونگیری برای افرادی که رگ های واضح ندارند، مورد استفاده قرار گیرد و رگ های مخفی را به طول واضح مشخص نماید.

این دستگاه همراه کیت مخصوص کودکان است

چرا دستگاه گارو رگ نما VGR 115

این دستگاه در واقع هم گارو و هم رگ نماست که به سهولت این امکان را به کارشناس آزمایشگاه می دهد که همزمان با بستن گارو، رگ را نیز شناسایی کند و عمل نمونه گیری را انجام دهد. این دستگاه شارژی است اما در صورت اتمام شارژ و شرایط اضطراری میتواند با برق نیز کار کند. دارای کیت مخصوص کودکان است که با برق و یا اتصال به برق، جهت استفاده برای خونگیری از کودکان مورد استفاده قرار میگرد. 

ویژگی های دستگاه VRG 115

1 قابل حمل بودن و سبک 

2 کاربری آسان 

3 طراحی ارگونمیک

4 قابل استفاده در انواع پوست ها

5 کلید یکطرفه کننده نور

6 با دوام و طول عمر زیاد

7 باتری شارژی با طول عمر زیاد

8 قابلیت تنظیم شدت نور

9 حسگر محافظ چشم

10 گارو مجزا و قابل تعویض

11 قابل استفاده در تمامی مراکز درمانی

12 قابل استفاده در محیط های با نور کم 

13 مفید جهت رگ گیری از انگشتان

14 دارای کیت مخصوص اطفال

توجه

این دستگاه باید فقط توسط افراد آموزش دیده مورد استفاده قرار گیرد. 

این دستگاه دارای گارانتی می باشد. 

برای آگهی بیشتر در مورد دستگاه گارو رگ نما میتوانید فایل PDF را در انتهای این مطلب دانلود بفرمایید.

ادامه مطلب...

اتوکلاو دستگاهی است که برای استریل کردن مواد و تجهیزات در آزمایشگاه توسط فشار شدید بخار در دمای 121 درجه سانتی گراد به مدت 15 یا 20 دقیقه است این زمان بستگی به نوع ماده و محتوای اتوکلاو دارد. این دستگاه در سال 1879 توسط چارلز چامبرلند (Charles Chamberland ) اختراع شد. 

انواع اتوکلاو

دو نوع اصلی اتوکلاو وجود دارد:

صفحه اتوکلاو در بالا:

این اتوکلاو ای شبیه زودپز هایی است که به فور در خانه های ایرانی یافت می شود. در این اتوکلاو ها، در اتوکلاو توسط پیچ هایی در پایین بسته می شود و فشار سنجی در بیرون برای کنترل فشار قرار دارد. این دستگاه ها نیاز به منبع حرارت خاریجی دارند و بسیار خطرناک هستند (اگر ظرف توسط فشار منفجر شود سقف و پایین میاره) بنابراین آنها باید توسط افراد بسیار با تجربه مورد استفاده قرار بگیرند.  

صفحه اتوکلاو روبه رو:

این اتوکلاو ها به خاطر راحتی استفاده از آنها به طور وسیع مورد استفاده در آزمایشگاه ها قرار می گیرند اما در استفاده از این اتوکلاو ها باید نهایت دقت را کرد. این اتوکلاو ها جعبه ای شکل هستند و در درونشان مجهز به واحد تبدیل آب به بخار دارند که برای استریل کردن استفاده می شود. کنترل اتوکلاو به اپراتور این امکان را می دهد تا دمای مورد نظر را تنطیم کند و مدت زمان اتوکلاو را تعیین کند همچنین این اتوکلاو ها وسیله ای برای اندازه گیری و نمایش فشار/دما را دارند. 

اتوکلاو هایی که از جلو باز میشوند ممکن است بسیار بزرگتر باشند که برای استریل کردن مواد و وسایل زیاد در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد. 

موارد کاربرد اتوکلاو

اتوکلاو و علوم آزمایشگاهی دو جز جدا نشدنی از هم هستند. اتوکلاو در بسیار از زمینه ها مانند: میکروب شناسی، پزشکی، دامپزشکی، قارچ شناسی، دندان پزشکی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. 

ظروف شیشه ای، زباله های پزشکی، ظروف آزمایشگاهی، ملافه های حیوانات آزمایشگاهی، محیط های کشت و... موادی است که توسط اتوکلاو اسنریل می شوند. 

امروزه استفاده از اتوکلاو برای استریل کردن زباله های بیمارستانی به سرعت در حال رشد است. وسائل و دستگاههایی که برای استریل کردن این مواد و زباله ها استفاده می شود از همان روش بخار و فوق حرارت هستند و با هم فرقی ندارند و باعث استریل شدن توده ای وسیع از زباله های بیمارستانی از عوامل پاتوژن می شوند. نسل جدیدی از مبدل های زباله به بازار امده که بدون استفاده از فشار بسیاری از مواد مانند محیط های کشت، دستکش ها، گان ها، لباس ها و مواد پلاستیکی را استریل می کند. این دستگاه ها مناسب برای موادی هستند که نمی توانند دمای بالای اون را تحمل کنند.

برای سرنگ های شیشه ای، اوون بهترین راه استریلاسیون است. 

حذف هوا

بعد از بستن در اتوکلاو، مقداری هوا در ظرف باقی می ماند و باید حذف شود. علت آن این است که هوای گرم در مقایسه با بخار به مدت زمان زیادی برای استریل کردن نیاز دارد. برای مثال: بخار در دمای 134 درجه سانتی گراد به 3 دقیقه وقت برای استریل کردن مواد نیاز دارد در حالی که هوای گرم 160 درجه سانتی گراد در همان شرایط به دو ساعت وقت نیاز دارد. روش های حذف هوا در اتوکلاو به شرح زیر است:

حذف هوا از پایین (Downward displacement):

زمانی که بخار وارد محفظه می شود به علت پایین بودن چگالی آن نسبت به هوای گرم در بالای محفظه قرار می گیرد و با افزایش میزان بخار رفته رفته هوای گرم در زیر اتوکلاو فشرده می شود و از قسمت پایینی تخلیه می شود. معمولا در قسمت خروجی دماسنجی برای کنترل دمای هوای خروجی می گذارند. تنها زمانی که هوا از محفظه خارج شد باید تخلیه کردن را متوقف کنیم. جریان معمولا توسط تله های بخاری و یا سوپاپ های مارپیچی کنترل می شود. 

پالس های بخار (Steam pulsing):

در این روش هوای موجود در محفظه اتوکلاو توسط پالس های بخار فشرده می شود تابه فشار اتمسفر نزدیک شود. 

پمپ های وکیوم (Vacuum pumps):

این پمپ ها هوا و یا هوا/بخار را از محفظه مکش می کنند. 

سوپر اتمسفر (Superatmospheric ):

در این چرخه از پمپ های وکیوم استفاده می شود. به دنبال پالس بخار مکش انجام می شود و به دنبال سایر پالس ها مکش ادامه می یابد. میزان مکش ها بستگی به چرخه و نوع دستگاه دارد. 

 زیر اتمسفر (Subatmospheric ):

مشابه چرخه superatmospheric است اما فشار محفظه هرگز بیش از اتسمفر نیست تا زمانی که فشار به دمای استریل کردن افزایش یابد. 

 

اتوکلاو در پزشکی و علوم آزمایشگاهی

بجث هایی که در بالا کردیم بیشتر جنبه عمومی داشت اما در این قسمت در مورد اتوکلاو های پزشکی بحث خواهیم کرد. اتوکلاو های پزشکی دستگاه هایی هستند که برای استریل کردن (کشتن تمام شکل های میکروارگانیسم هاو اسپورها ) مواد و ظروف پزشکی استفاده می شود. در این مرحله یعنی استریل کردن تمام شکل باکتری ها، ویروس ها، انگل ها، قارچ ها و اسپور ها از بین می روند اما پریون ها - عامل جنون گاوی( بیماری كروتزفلد- یاكوب) - در اتوکلاو به مدت ۳ دقیقه در دمای ۱۳۴ درجه و یا اتوکلاو به مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۱۲۱درجه از بین نمی روند. همچنین تعدای از میکروارگانیم ها اخیرا کشف شده اند که قادر به رشد در دمای بالاتر از ۱۲۱ درجه سانتی گراد هستند. 

اتوکلاو ها در بسیاری از زمینه های پزشکی و مراکزی که نیاز به استریل کردن مواد دارند یافت می شوند. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که امروزه بیشتر از وسائل یکبار مصرف استفاده می شود در نتیجه وسائل نیاز به استریل دوباره ندارند. این اتفاق (استفاده از مواد یک بار مصرف بدون نیاز به بازیابی دوباره) برای اولین بار در مورد نیدل ها استفاده شده است  اما امروزه بسیاری از مواد جراحی به صورت یک بار مصرف استفاده می شوند. 

همه مواد توسط اتوکلاو استریل نمی شوند برای مثال ممکن است بعضی مواد پلاستیکی ذوب شوند و یا بعضی مواد کاغذی نتوانند میزان بالای فشار بخار را تحمل کنند در این موارد باید از اتو و یا سایر روش هاس استریل کردن (اشعه، مواد شیمیایی و... ) استفاده کرد. در ضمن زمانی که می خواهیم مواد را داخل اتوکلاوقرار دهیم باید از دیواره و یا سایر مواد موجود فاصله باشد تا بخار به راحتی در بین مواد حرکت کند. 

قبل از دفع هر گونه زباله بیمارستانی و یا پزشکی باید این مواد اتوکلاو شوند و بعد از استریل شدن و عاری از پاتوژن ها مانند سایر زباله ها و طبق روش های استاندارد دفع شوند. همان طور که گفتیم با اتوکلاو تقریبا ۹۹٪ پاتوژن ها از بین رفته و مواد استریل می شوند بنابراین در صورت اتوکلاو نکردن (یا هر روش دیگر استریلی) این پاتوژن ها وارد محیط خودمان می شوند و هم به محیط اطراف خود ضرر خواهند زد و هم به سلامتی خود. 

کنترل کیفی اتوکلاو

اندیکاتور های شیمیایی، فیزیکی و بیولوژی برای بررسی دما و زمان اتوکلاو به صورت تجاری وجود دارد. شاخص های شیمیایی به صورت نوار های اتوکلاو (چسب اتوکلاو) و یا بسته های پزشکی هستند که وقتی به دمای معینی رسیدند تغییر رنگ می دهند. برای نمونه: دارای نوار های سیاه در زمینه سفید هستند که بر روی موادی که می خواهند اتوکلاو شوند می زنیم و اگر اتوکلاو ما درست کار کرده باشد در دمای ۱۲۱درجه نوار های سیاه از بین می روند. اندیکاتور های بیولوژی شامل اسپر باکتری هایی هستند که به حرارت مقاوم هستند مانند: Geobacillus stearothermophilus. اگر اتوکلاو به دمای مورد هدف نرسد در این صورت اگر کلنی های اسپور دار باکتری مورد نظر را انکوبه کنیم جوانه خواهند زد و به علت متابولیسم آنهادر محیط PH را تغییر و در آخر باعث تغییر رنگ محیط خواهند شد. برخی از شاخص های فیزیکی از آلیاژ هایی تشکیل شده اند که در دمای مورد نظر ذوب می شوند.

بعضی از اتوکلاو هایی که توسط رایانه کنترل می شوند توسط سیستم F0 - F-nought چرخه استریلاسیون را کنترل می کنند. مقدار F0 بر روی مقدار دقیقه ست می شود که برابر با 121درجه سانتی گراد و یا 249 درجه فارینهایت و یا فشار 15lbs بالاتر از فشار اتمسفر در 15 دقیقه است. از آنجا که کنترل دقیق درجه حرارت دشوار است دما مانیتور می شود (کنترل می شود در یک محدوده خاص) تا زمان استریلاسیون به پایان برسد.

 

ادامه مطلب...

جهت فروش تجهیزات و مواد آزمایشگاهی، تجهیزات و دستگاه ها، مواد و معرف ها، وسایل و لوازم مصرفی آزمایشگاهی با قیمت مناسب به صورت تک و عمده

ادامه مطلب...

درباره ی سایت

طراحی سایت پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران با جدیدترین تکنولوژی به صورت ریسپانسیو طراحی شده و آماده ی خدمات علمی به کلیه بازدید کنندگان می باشد. 

تبلیغات موجود در این سایت از طریق سفارش در این سایت ثبت شده، و پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران هیچ مسئولیت و وابستگی نسبت به محتوای تبلیغات موجود ندارد. 

آمار سایت